23 Şubat 2015 Pazartesi

Fadiş Özet - Fadiş Konusu - Fadiş Ana Fikri - Fadiş Gülten Dayıoğlu

FADİŞ ÖZET ROMAN ÖZETİ (KİTAP ÖZETİ, ROMAN ÖZETLERİ)


Yazarı: GÜLTEN DAYIOĞLU

Yayın Yılı: 2008

Sayfa Sayısı: 160 sayfa

Arka Kapaktan:

Kurtuluş Savaşı sırasında Yunanlılar, geçtikleri her yeri yakıp yıkıyorlardı. Bütün Anadolu ayaklanmıştı. Köylerde, kasabalarda ve şehirlerde her şey altüst olmuştu. Herkes, her an tetikte ve tedirgindi.

Toroslu kasabası düşmanın yolunun üstündeydi. Halk, kasabadan ayrılıp köylere sığınmıştı. Genç ve güçlü erkekler askere alınmış, geride sakat ya da yaşlı erkeklerle kadınlar ve çocuklar kalmıştı. Eli silah tutanlar, düşmanın geçeceği yollara tuzaklar kuruyorlardı.

Düşman güçlüydü. Acımasızdı. Yoluna çıkanı yaşlı, çocuk-kadın ayrımı gözetmeden hemen öldürüyordu.

Romanın Özeti:

Kurtuluş savaşı yıllarında, varını yoğunu kaybeden Naciye Kadın, Toroslu kasabasının sakinleri tarafından yapılan evinde kızı Cemile ile yaşamaktadır. Topraklarını satarak günlük geçimlerini sağlamaktadırlar. Kızı Cemile’yi kasabada terzilik yapan Kamil Bey ile kendisinin de yanında kalması şartıyla evlendirir. Fakat Kamil Bey bir süre sonra eviyle ilgilenmemeye ve Cemile ve annesine eziyet etmeye başlar.

Cemile’nin Fadiş adında bir kızı olur. Altı ay içinde Kamil Bey, artık şehirde yaşamak istediğini söyleyip evini terk eder. Annesi ve kızıyla yalnız kalan Cemile, başkalarının işlerini görerek geçimlerini sağlamaya çalışmaktadır. Hasta ve yaşlı olan Naciye kadın ölmesi üzerine Cemile de kızını alarak kocasının yanına şehre gelir fakat Kamil Bey Cemile’yi istemez. Cemile de çocuğundan ayrılmak istemez ve kızın alıp bir hemşerilerinin yardımıyla İstanbul’ da buldukları işe başlar.

Cemile İstanbul’da bir doktorun evine hizmetçi olarak çalışmaktadır. Bir yıl kadar Cemile ve Fadiş Burada kalırlar fakat evin hanımının Fadiş’e kötü davranması sebebiyle buradan ayrılırlar. Hemşerileri Fatma Hanım’ın onlara yeni bir iş bulması ile hayatları düzelen Fadiş ve annesini Kamil bey bir süre sonra bulur ve Cemile’ye boşanmak istediğini belirtir. Cemile boşanmaya razı olmaz ve Kamil bey Cemile’ye isteğini kabul ettirmek için kızları Fadiş’i kaçırır. Fakat evlenmek istediği kadın Fadiş’i istemez.

Cemile kızının Kamil Bey’de olduğu haberini alır almaz hemen onları bulmaya Akkale’ ye gider fakat Kamil Bey’i orada bulamaz ve kızının Gökpınar2da olduğunu öğrenir. Kamil Bey Fadiş’i teyzesinin kızı Gülsüm Hanım’a vermiştir. Gülsüm Hanım ve eşinin çocukları olmamaktadır ve Fadiş’in yanlarında kalması içi Cemile’yi ikna etmeye çalışırlar fakat Cemile kabul etmez ve kızını alıp gider. İstanbul’da bir hemşerisinin yanında kalarak iş arayan Cemile en sonunda yanında kızı olduğu için iş bulamayınca kızını aylık vermek koşulu ile bir yaşlı kadına emanet eder.

Hafize Nine Fadiş’e kendi kızı gibi özenle bakmaktadır. Kamil Bey bu sırada kasabaya taşınmıştır ve kızını istemektedir. Cemile’yi tekrar birlikte olma vaadiyle kandırır ve Hafize Nine’yi de aldatarak Fadiş’i kaçırır ve Hamdi Bey’in yanına Tanardı’ya götürür. Buraya (bilgi yelpazesi.net) yerleşirler. Kamil Bey boşanana kadar Cemile’ye kızını göstermemeye kararlıdır. Kızını amcası Hamdi Bey’de bırakarak ortalıktan kaybolur. Yenge Fatma Hanım Fadiş’e iyi davranmamaktadır, çocuğu olduktan sonra en ağır işleri bile Fadiş’e yaptırmaktadır.

Cemile kızının amcasında olduğunu öğrendiğinde onu almak istemiştir fakat daha sonra Hamdi Beylere aylık yollayarak kızının onlarda kalmasına razı olmuştur. Fakat bir süre sonra yenge ve amca Cemile’ye kızını almasını söylerler. Cemile Çaresiz kalmıştır ve kızına aylık ile bakacak başka bir yakın aramaya koyulur. Akrabası Zehra kadın razı olur, çocuğa bakabileceğini söyler.

Fadiş Tanardı’dan Örenköy’e gider ve Zehra kadının yanında kalmaya başlar. Fadiş bu aileye ve köye çabuk alışır. Birçok arkadaş edinir ve Zehra Kadının oğlu Hasan’la da kısa sürede dost olurlar. Fadiş bu köyde sağlığına ve neşesine kavuşur güzel bir köy hayatı geçiren Fadiş’in annesinin de gönlü rahattır. Fadiş okula başlar ve başarılı bir öğrenci olan Fadiş’i daha sonra annesi yatılı bir okula vermek üzere yanına alır. Fadiş’in köyden ayrılmasına herkes çok üzülmüştür fakat Fadiş ve annesini güzel günler beklemektedir.

Romanın Konusu

Kimsesiz bir kadının kızı olan ve babası ve annesinden ayrı büyüyen Fadiş’in çocukluğu anlatılmaktadır.

Romanın Ana Fikri, Çıkarılacak Ders

Birçok imkansızlık içinde dahi insan sevdikleri için yaşar ve sonunda sevgi kazanır.

14 yorum: